Monday, 28 May 2012

Ariyana Alwani (gadis yang hidup nya penuh warna warni)


Pensel mekanikal pilot gua pusing2 kan di celah jari. apa yang bermain di kotak fikiran gua seiring dengan lagu jiwang dari senarai lagu laptop member sebelah. pensel yang tadi nya berpusing tiba2 jatuh. mungkin dah sampai masa nya. mugkin juga skill memusing gua tidak sepower dulu. pandangan di jauhkan ke celahan tingkap. mana tak nya tingkap yang tidak berlangsir itu dipenuhi dengan sidaian kain. rumah bujang lah katakan.

Ahh.kenapa dia yang perlu gua ingat. kenapa gua tak ingat kejadian langgar pintu tempoh hari ke. kenapa gua tak ingat peristiwa goreng pisang yang tak sedap semalam ke. kenapa hanya wajah halus dan suci dia gua print screen kan. oh Ariyana Alwani. fuhhh. gua beristighfar. azan asar berkumandang. cepat2 gua mengangkat wudhuk. panjang jugak doa gua petang tu.

Tengok jam dah pukul 8 empat puluh. alamak gua dah lewat sepuluh minit. pintu belakang bilik kuliah gua kilas perlahan lahan. kreeek. cilaka. pintu ni berapa lama tak di buka. bunyi nya serupa pintu rumah hantu seksyen 2. dah jangan tanya gua tahu tak tempat tu kat mana. hembusan dari mulut yang baru digosok gigi gua lafaskan panjang2. pensyarah tak sampai lagi rupa nya. gua paling tak gemor bila pensyarah lambat dari gua. diorang punya alasan semua boleh diterima. hehehe.

Tempat bagi pelajar yang seperti gua ni adalah paling belakang dan seimbang kiri dan kanan yakni di tengah tengah. tempat ni sesuai untuk pelajar yang lagi suka mendengar dan memerhati berbanding bersuara. dalam erti kata lain jarang menjadi sasaran untuk ditanya soalan. tiba2 satu impuls dihantarkan ke otak. mata gua ralit mencari Ariyana. bedebo jugak jantung takut2 dia tidak hadir. sakit ke. tertinggal bas ke. "ehem ehem". bunyi dehemen jantan2 gatal di belakang kedengaran. gua toleh. ahh Ariyana baru sampai rupa nya. pesen perangai datang lambat sama dengan gua. jodoh agak nya. Ariyana hanya lemparkan sengihan saja pada jantan2 yang tak tahu bezakan bila batuk ehem ehem tu perlu di gunakan.

Ariyana duduk betul2 dua baris dari barisan gua. kenalkan kawan2. inilah dia Ariyana Alwani gua. eh belum lagi gua punya. mat saleh cakap 'to be'. tak salah berharap dari berangan. eh. Ariyana ni satu je tabiat dia. dia suka lukis katun2 comel kat lecture note. kadang2 tu gua konpius jugak tu lecture note ke paper drawing. penuh satu muka surat dia lukis. gua rasa itu mesti dia dah tahap boring sampaikan katun tu pun dia kaler guna highlighter. nak je gua hulur kertas kosong ke dia. tapi takut dituduh memerli pulak. gua batalkan je niat was2 tu. was2 ni orang cakap subahat dengan syaitan.

2 saat gua tengok screen dan 2 minit jugak gua tengok Ariyana. amboihh. nawaitu datang kelas gua dah salah rupa nya. ahh. nak pelik buat apa. budak2 lain gua tengok sorang2 muka macam nak mintak bantal. mana tak nya. macam gua tak tahu. yang laki tidur lambat tengok bola. yang perempuan menghabiskan sepuluh episod drama korea. tak kira yang mata bengkak2 menangis lagi tu. 

trrrr. trrrr. trrrr. wahh. ada mesej masuk. gua harap mesej tu dari Ariyana. mungkin dia nak tanya something. tapi satu je kalau enko orang nak tahu. gua tak ada nombor dia macam mana nak dapat mesej dari dia. tapi gua tak tipu gua harap kan tu mesej dari dia. perlahan2 gua unlock henpon cikai gua tu.

'Dapatkan Mata Ganjaran Hotlink dengan tambahan nilai prepaid sebanyak....'

cukup 1 page gua baca, gua lempar henpon tu ke depan. sikit lagi nak kena pensyarah. pensyarah ambil henpon tu dan lontar balik ke gua. gua tepis. serpihan casing berselerak ke udara dan terkena member yang sedang separuh sedar. nasib baik tak kena Ariyana. bateri henpon pulak tercampak ke dinding lalu melekat. retak yang disebabkan oleh bateri itu semakin tersebar ke tiang dan bumbung bilik kuliah. bilik kuliah bila2 masa je boleh runtuh. gua tak fikir panjang terus berlari sambil menutup mata. hanya tuhan je tahu apa gua langgar sepanjang penutupan mata gua itu. ahh lupa pulak dompet gua tertinggal kat dalam bilik kuliah.....

bersambung....





7 comments:

Farhan said...

tak sabarnya nk tunggu episod seterusnya.. kipidap PKD ^_^

hAzEl WhiTE said...

aduh... bersambung plak,, excited bace neh.. @__@

Anonymous said...

haha forever alone sgt dapat msj dari mxis jer..

Farhan said...

oh hye syuhada.. ^^

Farhan said...

mcm salah je.. hye fikrah ^^

Pembunuh Tanpa Bayang said...

tak sabar menantikan sambungannya..... =)

cherry blossom said...

Like