Thursday, 11 August 2011

.:Bila Perempuan Ber 'CUTI' di Bulan Puasa:.



seorang mama yang sedang sibuk menghiris bawang di dapur untuk menyediakan juadah berbuka puasa di sergah oleh anak bongsu nya yang berumur 7 tahun .

"harghhhhh..."

"opocot aaron aziz lagi hensem dari laki aku..." . melatah mama sambil meniru gaya action kamen .



"kamu ni boboi . teanjat mama . ada apa??" . jawab mama perlahan . penat melatah agak nya .

"mama pagi tadi boboi nampak kakak makan kat dapur . masa tu jarum pendek kat no 10 . kakak tak puasa lah tu mama kan?? . ustaz cakap kalau tak puasa masuk api neghaka (pelat rrr macam Lisa Surihani) "

mama bermonolog dalaman . "macam mana la nak explain kat anak aku ni...silap2 nanti dia paham lain" . mama menggaru kepala .

 "nape mama diam ni . boboi jelez tengok kakak makan siap duduk bawah meja lagi . ingat boboi x nampak lah tu " .

"kakak kamu tu cuti hari ni"

"erh semalam kan papa cuti . tak ada pulak boboi nampak papa makan??"

"ishhh kamu ni ermmm . kakak tu perempuan . jadi dia kadang2 tak boleh puasa ." tersenyum mama mengharapkan anak bongsu nya itu mengerti sesuatu .

"tapi kenapa perempuan je?laki2 tak boleh ke mama?"

mama menggaru kepala yang tidak gatal sekali lagi...

"sebab perempuan dia datang bulan"




"mama jgn nak tipu boboi . bulan tu kan jauh . neil amstrong yang lelaki tu pun pegi naik jet . kakak tu boboi tgk basikal pun x pandai bawak, apatah laki nak datang jenguk bulan "

terkesima dan impak maksima mama mendengar jawapan dari anak nya . terasa nak di sunatkan je anak nya itu dengan pisau pemotong bawang . haha . tetapi niat nye itu di batalkan kerana mengerti yang boboi masih kecil dan perlu banyak belajar lagi .




lantas mama membalas dengan nada yang mengalah .

"boboi cuba pergi tanya papa kat luar tu . mama tengah bz ni . nanti ada yang bukak puasa makan bawang je "

boboi berlalu pergi dengan muka 15sen .

36 comments:

Farhan said...

sian boboi.. maseh xdpt jawapan...

Ady said...

sian boboi. kejap lagi dia teman lah kakak dia bwh meja tu haha

fadzlynniza said...

HAHA. boiboi ni slow pick up la. =) hehhe

Umie Artoqiemie said...

meh kak umie terangkan kat boboi.

Abe Goreng said...

Tanjat boboy. :D

Koleksi Bedroom Yang AWESOME bangat!!!

syasya said...

hehe adoi la boboi ni.cakap je kakak sakit.Allah bg die x puasa ri ni =)). selamat berpuasa zoul

Rtp Farra Arisha said...

boboi boboi ;) anak kecil mana laah nak faham kan!!

Nur Aizureen Md Zahir said...

kakak kamu cuti tanpa gaji laa..penat tau..boboy pon nk ponteng puasa ke ?? kehkeh

nadya said...

boboi akan faham bila dh dewasa nti... :p and time 2 dia akn teringat hal ney... :P

EkaBukanMakcikKau said...

hamboihh kate 7 taun neil armstrong tahu eh ? aku pom 2 baru tahu menatang nihh haha

Aisyah Aina said...

sibuk la boboi ni...haha

izzana said...

agk2 ape papa dia jawab eah?

Liyana Zahim said...

Snat aje smpai abes.. Ahaks~

Asyila Zainuddin said...

hahaha.. payah gak tu nak explain.. adoi..

kjaharun said...

hahahahah... teperanjat mama...

tajuk entry kelakar, story lagi kelakar..

besok kalau saya ada ank, tye mcm tu, akan saya jawab "kakak adik kotor, x bole puasa, tuhan x kasi orang kotor puase.."

ain fathihah said...

sebaiknya si ibu menerangkan dgn jujur. dgn bahasa yg elok dan teratur. supaya budak2 faham.

Ain Zulaikha said...

banyak tanya lah boboi ni, babab kang... ahahhaa

iefa ujang said...

len kli akak mkn bawah tong gas la plak.bru xnmpk..ahahah

ShalleyshaLina a.k.a ChaLie said...

haha...tecian boboi ;p

hanaahmad said...

memang susah nak bagi penjelasan kepada anak kecil yang banyak tanya, kalau tak jawab rasa bersalah. anak kecil perlu difahamkan sejak awal kan. sian boboi! ekekke

bunga said...

hahahha..mmg susah nak jelaskan.. tapi bagus tindakan akhirnya lepasakna soalan tuk tanya papa dia lak..heee

cha zainol said...

pandai pulak lah boboi ni. kalau aku pon pening nak cerita. selamat puasa :)

izzad b* said...

p kat papa tengak papa tgh makan?pe citer?kekekeke

nuruashia ♥ said...

hhahahaha..sian kt boboi..siku jep kple die ahahhaha

Finaz Jaafar said...

klo cmni mmg ssh nak jelas..klo aq nk je aku terang camni "kakak kau tu period..perempuan je period ni.." lepas tu gtau ape itu period..hahaha

Sarah Mohd Saleh said...

hahahah.apolahhh..ko nih ambek atwu lagi mendalam hal2 kewanitaan nih.sng dah nkh nt.hihih

sweetroses said...

haha...kelakar jep jwpn dia..
"kakak tu boboi tgk basikal pun x pandai bawak, apatah lagi nak datang jenguk bulan"...

entry ko pun terbaek la zul...^_^

.diannorhayati. said...

aduhh parah nk menjawab ni :p

senang jawab, bile boboi besar nnt paham la :p

Mohammed Faizal said...

kesian kat boboi...die xpaham lagi...susah nak explain tu.

✿....rossa alina....✿ said...

WOW..MAMA GARANG..MAMA BUSY..HIKHIK..

NANTI DA BESO BARU PAHAMMM..

ILA HonEyBuNNy said...

boboi oh boboi....hehe

apa la tanya soklan macam tu dekat mama...hehe...saboor ja la....hehe

tu untung jadi perempuan...ada bulan datang..ehehheh

Bashtiah said...

Hahah... Susah, susah. Suruh dia Google lah senang. ;p

Memey Baharom said...

HAHA . boboi2 , soalan aneh2 . ehhehehe

**::CIKNUURUL::** said...

hahahaha,..ade yg buke pose dgn mkn bwang je ni kang,.ngee,.

Ema Razali said...

boboi ni nak kena tumbuk baru faham. hahaha

eja said...

hahaha..lwk2..byk tnye betol boboi..