Sunday, 31 July 2011

.:Teringat Kisah Lama:.

yeahhh besok puasa . ye ke korang gembira macam tu??ahaha . apa2 pun kita bersyukur bulan yang mulia datang lagi menjenguk kita . sebulan kita akan bertarung melawan hawa nafsu, lapar dan dahaga .


gua teringat masa gua kecik2 dulu . banyak kenangan yang mengusik buah pinggang . lu orang tau tak dulu gua paling malas nak pegi semayang terawikh . biasa lah budak kecik . pikir nak main je . gua kalau pegi terawikh dengan ayah gua . ayah gua selalu pastikan gua ada kat saf belakang semayang . masa ayah gua jeling belakang, gua duduk senyap je . dalam hati ada serban gua cakap lu . tapi bila nampak je ayah gua angkat takbiratulihram  "Allahuakbar" . dengan pantas gua angkat kaki pegi belakang masjid .



selalu nye aktiviti gua time tu main 'freeze and fire' . game ni main dia macam ni . sorang budak akan dipilih berdasarkan kiraan 'tan tan tut keladi wer wer, sapa kentut dia ketawa' . so insan terpilih akan kejar la semua orang sambil menyentuh badan diorang dengan menyebut freeze . sumpah time tu gua x tahu 'freeze' tu apa . yang gua tau bila kena macam tu korang tak boleh gerak . korang boleh gerak bila kawan2 lain sentuh balik dengan menyebut 'fire' . permainan ini akan tamat bila insan terpilih tu dapat menFREEZEkan semua orang . tapi kalau beliau gagal berbuat demikian hanya menangis je dapat membuat kan kawan lain berhenti bermain .





tiba2 terdengar suara pak imam "attahiyyatul..." dengan pantas gua berlari menuju ke saf mula2 tadi . gua rasa masa  tu usain bolt pun x dapat berlari sepantas gua . lepas je tok imam bagi salam gua pun rasa lega . bapak gua toleh kebelakang sambil tersenyum . syukur anak nya masih teguh berada dalam saf . tapi korang bayangkan lah kalau lapan rakaat terawikh, lapan kali jugak lah gua cabut . ish3x . maafkan along ayah . along x matang lagi time tu darah kanak-kanak la katakan .

pikir2 balik rasa kelakar je masa kecik2 dulu . lagi2 masa bulan puasa . kadang2 tu bila dah haus sangat gua buat2 mandi pastu macam tak sengaja je terminum air . dalam hati cakap 'eh ustat cakap kalau tak sengaja x pe, lgpun x mengenyangkan ' ehehe....upin dan ipin betul lah gua rasa masa tu .

ape2 pun semua tu kisah dulu2 . masa tu gua tak 'mimpi' lagi . so sekarang memang tak ade alasan lah nak ponteng puasa dan solat terawikh . kita kena ikhlas dalam beribadah . jangan buat kerana terpaksa . baru lah hati sentiasa tenang . gua harap korang semua pun puasa lah penuh . kecuali yang ada 'cuti2' malaysia tu memang tak boleh dielakkan lah . jangan lupa ganti lak bila dah bercuti tu . ahaha .

akhir kata selamat berpuasa dan berbuka....:D

24 comments:

Schafiq Hasyriq said...

haiyyaaa...alassolah. jom terawikh sesame esok =p

Farhan said...

mari la.. terawikh bersama lebih afdhal bak kate pepatah.. berakit-rakit kehulu.. anak rimau di rimba..

- LIANA ASIF - said...

selamat berpuasa.. smoga ramadhan kali ini lebih bermakna... :-)

EkaBukanMakcikKau said...

hamboihhhh gambar last tak boleh blahhhh . bhahahhaaa

syasya said...

haha nakal sungguh.selamat beramal di bulan puasa kawanku =)

HaNa Hani said...

kahkahkah..lawak gile
dulu pown suke men2 kat saf belakang tuh
org bagi salam baru dok diam2
^_^

ain fathihah said...

haha. gigihnya berlari-larian

mrs.asrafovic said...

hhahaha..biase la zaman 2 bdk2 kn..

hhuhu..suke part lari time start solat..n lari blk time selesai solat..

power rangers betul beliau ni wktu kecik...:D

kjaharun said...

hah see, see...

kan betul entry saya tu.. budak laki time kecik2 dulu, pg solat taraweh bukan nk semayang, main je... ish2~~

hehehe :) jgn marah~~

nice

Umie Artoqiemie said...

macam bolt ye hahahaha.
selamat berpuasa ^_^

misspurple said...

HAHAHA sorii late wish ! selamat berpose..dulu kecik2 buat pngai cmtuh xpe la..skunk kalo buat pngai cmtuh,pelik jela -.-

Qaseh dalia adelia said...

noty yee

cha zainol said...

haha. budak budak :) aku suka gambar. like like like.

RepublicAku said...

alahamdulilah syukur...

Siti Nur Fakhira Masrom said...

hahahahaha. dapat bayangkan laaaa macam mana lari2 tuh. kalau buka cerita time kecik - kecik dulu puasa memang rasa nak gelak je...

wannurfazrini said...

dulu masa kecik akutak berani minum air masa mandi, kumur2 je . hehehe selamta berpuasa :D

pandangkedepan said...

@schafiq
jom2...

@baan
maksud kau anak rimau pandai naik rakit la???

@-LIANA ASIF-
selamat pose gak...insyaallah

@EkaBukanMakcikKau
kau terpikat ke??auwww...:P

@syasya
nakal sikit je...selamat berpuasa gak rakanku..

@Hana Hani
erh sama ke?x nmpak pun dulu...ehehe

@ain fathihah
bersenam skali...:P

@mrs.asrafovic
power ranger pn kne marah ngan pak imam...:P

pandangkedepan said...

@kjaharun
ahahaha.....tp x batalkan air semayang kan??...:P

@Umie Artaqomie
ehehe...selamat berpuasa too...:D

@misspurple
skrang mrah bdak2 yg berlari2 plak...:D

@Qaseh dalia adelia
skrang dah x noty...:P

@cha zainol
like like like lagi...:D

@RepublicAku
insyaallah..

@Siti Nur Fakhira Masrom
best kan masa kecik2 dlu...

@wannurfazrini
kumur tu berapa kali pulak??...ehehehe...:P

= d = said...

"freeze and fire"
ingat dulu2..
best..!!
:)

Asyila Zainuddin said...

budak2 laki je yg camtu rasenye.. budak pempuan baik ooo.. :pp

teha said...

eh eh , selamat brpuase .. sori , lmbt wish :)

hanaahmad said...

haha, cerita yang sangat comel. nakal betul.

EkaBukanMakcikKau said...

ye lah kau hot . bhahhaa

izzana said...

wa bgus ni .. calon suami hahaha :)