Tuesday, 17 May 2011

.:Practical, Tender, Roti Naan:.

ALONG BANGUN!! kejut mak guwa dengan nada melankolik . punyalah payah nak bukak mata ni . terpaksa lah guwa ambik masa 5 minit nak bagi mata ni bgn sebelum tuan dia bgn . ini lah masalah nya kalau dah tau hari ni nak start practical tidur lak pukul 4 pagi . takpe2 mungkin 1st day practical x banyak kerja, boleh lah wa mengulor nanti . ahaha. pergh mata guwa kabur2 lagi ni, guwa usha lah jam kat dinding, tgk jarum pendek lebih dari nombor 6 tu dah boleh agak belum pukul 7 pagi lagi . sempat lah nak mandi and solat subuh . alhamdulillah . selalu macam ni lah kat rumah, kalu mak guwa x kejut, subuh gajah la jawab nya .

*****


pusing2 je mengadap cermin...pergh ensem gak guwa ni . banggo mak den nengok anak kacak macam ni ha . korang pun mesti pikir mamat ni dah start lah tu nak bajet ensem . at least guwa cakap dalam hati . nak bagi confidence je sebenar nye . ehehe . confidence is the key u know (ni yg nak start balik english education ni ) . hari ni guwa pakai kemeja ungu dengan seluar yankee berkaki ayam . memang lah berkaki ayam dalam rumah x kan nak pakai kasut terus . mengamuk mak guwa, x dapat cium bau syurga baru tau . ahaha .

 
(ni bukan gambar guwa jgn terpikat lak)

*****

ting tong ! sakit tangan aku ketuk pintu kaca company . apsal la diorang tak letak button ting tong kat luar ni . pagi2 lagi dah guna tenaga nak ketuk pintu . tiba2 ada brader sorang ni bukak pintu memandangkan memang dia sorang pun dalam tu . guwa pun ingat nak speaking (padahal tau no yes alright thank you je) tapi memandangkan brader tu muka macam jawa skit guwa pun bagi salam dan secara automatik menggunakan bahasa kebangsaan . perghh . dah explain macam2 kat brader tu, "apsal kau datang awal" tanya brader tu dengan nada yang bertanya . "kalau saya datang lambat saya lah bos" jawab guwa dalam hati . guwa pun senyum je kat brader tu .
guwa pun jeling2 la tengok kat meja bro tu . penuh dengan table BQ . ni mesti budak QS (quantity surveyor) . walawei tepat ramalan guwa. lagi hebat dari paul sotong tu . bro tu budak uitm ghupe nye .

*****

eh ye ke??terkeluar kerut kat dahi aku . baru aku tau 95% staff kat sini alumni uitm rupe nye . makna nya diorang tahu lah macam mana budak uitm bekerja . paham2 je lah . ehehe . tapi bangga pun ada sebab ade gak company bumiputra yang berjaya macam ni . contractor class A tu . class A ni bukan macam kat sekolah rendah tu kelas 5 Amanah . yang ni bermaksud company ni punya project juta2 ke atas . ade macam rase nak sebut wow!! tak .

*****

zul kau bace ni . errr errmmm uhuhuhu . mak ai 100++ muka surat . guwa kene baca borang tender laa .  baru ingat nak tunaikan impian guwa pagi td . mata pun tak berapa nak ikhlas ni . kalau lah ade awek cun melintas baru semangat sikit . bagi tender 500 muka surat pun guwa sanggup selak 10x . melampau la tu . takpe2 . bak kata pepatah hendak seribu daya tak nak seribu dalih . maksud nya kalau dah practical tu x kan nak gaji seribu lak. org dah suruh baca pun kira ok . tersenyum engineer tu melihat mulut ku terkumat kamit bagaikan sedang mengeluh .



*****

alamak bos panggil pulak . terpaksa lah betul2 sikit tie yang dah senget akibat tensen membaca dari pagi . ting tong !!bile mase lak dalam opis ada loceng . saje je guwa nak tambah bunyi sebab guwa suke bunyi loceng . arghh persetan kan semua tu . masuk2 je isteri bos merangkap pemegang saham terbesar syarikat lah setia menanti kat meja lengkung tu . "sila kan duduk " baik nye bos . guwa pun duduk la. apsal la sopan sangat lu duduk ni zul . siap kepit lagi . bos tanya macam mana first day, duk mana, datang naik apa, kenapa pilih company ni dan macam2 lagi soalan yang releven . mestilah releven . x kan dia nak tanya dah ada awek ke belum, tgk AF ke x, lepak kat mana . jgn marah saya bos . ehehe . tapi yang paling best dia bagi chance kat aku sambung keje kat company after lepas praktikal . itu pun kalo prestasi aku memberangsangkan . dont worry boss . i try my best u know ....:P

*****

"baiklah saya tangguhkan meeting kita hari ni" kata boss besar guwa dengan nada tegas sambil membetulkan cermin mata nya yang tak longgar itu . pergghh first day dah masuk meeting . lepas ni setiap isnin petang memang kena datang lah meeting company . wajib oooo . "zul jom boss belanja makan " sergah sorang brader sambil menepuk bahu guwa . TERBAIK . memang tengah lapar pun . mana tak nya jam dah menunjuk-nunjuk pukul 7 malam . sampai je kat restoran mamak, apa lagi guwa bantai order naan chess with ayam tandoori + air bandung . thank you boss . minggu depan blanje lagi erh . sayang boss .



*****

pukul 9 malam sampai gak guwa kat rumah dengan basah kuyop . mestilah basah sebab kena hujan x kan kene simbah asid . mintak di jauhkan la . yang kes simbah asid tu memang x de keje betul la . pastu wat malu aku je simbah asid pakai moto ex 5 . dah la guwa pakai moto ex 5 . pasni aweks2 cun mesti takut bila nampak moto ex 5 lalu . siap lah ko penyimbah asid guwa saman juta2 sebab kurangkan market guwa .
guwa tido pukul 11 malam sebab penat sgt . esok hari wesak guwa kena datang keje pulak . kena siapkan tender yang nak hantar 2 hari lagi . rasakan zul . k good nite .

p/s : tak de fon camera masa ni...so x de gambar yg live...sorry..

2 comments:

Ain Zulaikha said...

aik, baru mula dah kena belanja makan ke? best2..

haha selamat malam

pandangkedepan said...

biasalah dapat bos baik...pasni nak mintak die blanje kereta lak..ehehe..thanks cik zulaikha sbb singgah...follow la ye kalau sudi...:P