Saturday, 28 May 2011

.:Berfikir di Luar Kotak:.


sedang aku asyik on9 di meja opis, tibe2 aku ternampak satu kotak kat bawah meja . kenapa kotak ni ada kat sini . aku tengok lah dalam tu . kosong . sama sekali kosong . di sebelah kotak tu terdapat kertas2 yang bersepah . pada pemikiran aku, diorang ni kenapa lah tak susun kertas2 dan masukkan ke dalam kotak tu . aku pun rasa nak kemas tapi nanti lah . haaa . ni lah tabiat sestengah manusia, pandai nasihat orang tapi diri sendiri x nak perbaiki . alamak termarah diri sendiri pulak . takpe2 mood tengah on9 ni .

kadang2 tersengih aku sorang2 kat meja baca status2 kawan2 aku  kat fb . ada yang crita pasal bola , ada yang menulis ayat2 puitis (jiwa kacau agak nya), ada yang tengah marah pakwe dia, ada jugak yang tengah sedih dek kerana rindu kan sang kekasih, tak lupa juga yang cerita pasal politik .



status kat fb tu selalu nya x mencermin kan apa yang diorang nak sampaikan . dalam erti kata lain penyampaian status tu mencerminkn apa yang diorang nak sampaikan . haha . aku pun dah pening apa aku cakap ni . senang cerita status atau post yang kawan korang letak kat fb bermaksud lain tapi korang paham benda lain . senang cerita aku bagi contoh .

"tak sabar nak jumpa dia esok "

korang mesti pikir kan "dia nak jumpa pakwe dia esok lah tu" . yokyo je . padahal dia x sabar nak jumpa atok dia, sebab selalu nya bila atok dia datang, masa tu lah dia akan dapat duit, sbb atok dia bagi . maklum lah harga getah dah naik . haha . masa ni lah korang perlu berfikir di luar kotak . takpe2 aku bagi contoh lagi .


"go manchester united, kalahkan barcelona"

ape yang korang pikir?? . tak payah susah2 pikir aku bagitau terus . dari statement tu kita boleh tgk yang budak ni mesti 'die hard'  fan manchester united . mana korang tahu?? . cuba berfikir di luar kotak . sebenarnya dia ni fan arsenal . disebabkan barcelona dah kalahkan arsenal, so secara automatik dia akan sokong manchester united .ehehe . jangan marah ye fan arsenal guwa gurau je . kita test lagi cara pemikiran di luar kotak korang .


situasi ni berlaku apabila sorang mamat ni post kat wall kawan dia;
"woi ko hensem la"

"dia perli je tu" . bagus2 korang dah berfikir di luar kotak . takpun korang akan cakap . "dia nak suruh member dia belanja la tu" . takpun "fb member dia kena hack" . lagi gempak kalau korang pikir " member dia nak tulis 'hodoh' tapi tersalah tulis ". wahh korang dah improve . tapi jawapan tu semua salah . sebenar nya post tu member aku tulis kat wall aku . so x payah susah2 pikir . aku tahu member aku tu seorang yang jujur dan ikhlas . ahaha .


last but not list (english education) . selalulah berfikiran positif . kadang2 jangan terlalu cepat mentafsir apa yang kita baca dari mata kasar . siasat dulu . kalau tak tahu, tanya . bak kata pepatah "malu bertanya sesat jalan" . padahal aku hari tu tanya jalan kat sorang mamat vietnam ni pun sesat jugak . untuk penutup post kali ini aku selitkan satu status untuk korang "Berfikir di Luar Kotak " . (dipetik dari status sorang budak pompuan kat fb).


  "akuw menchi kau duwh . kaw katew sayunk akuw . p kow cuwrunk nan aku . gurl tuw jugark kow carikh . nangan nark carikh darh akuw . tyte darh x dew papew ." 

p/s : penat aku nak sebut....:P

5 comments:

Schafiq Hasyriq said...

ehem. =p

pandangkedepan said...

wah...sila2...:P

Naddia said...

slalu je think outside da box..hehe..
barca menang sbb man u bg chance je utk thun nie.

Ain Zulaikha said...

hahahha mana lah tahu kan, apa yang dia orang cakap tu membawa maksud lain.. ;) lepas ni nak buat status buat orang pening kepala lah kah kah kah

pandangkedepan said...

cik naddia :
betul tu...man u bagi menang sebab season depan and seterus nye man u plak yang menang...:D


cik ain zulaikha :kalau macam tu lukis sekali kartun buat orang pening...:D