Sunday, 5 June 2011

.:Korang Pandai Mengeja Tak??:.


"A . Y . A . M " bunyi nya buaya....pakcik salah tu,!!! A.Y.A.M.  bunyinya "chicken rice shop bukan sekadar nasi ayam" . sengih pakcik tu melihat cikgu joyah yang seperti keanak anakan .

sebenar nya aku bukan nak ajar bahasa melayu mahupun mengimbas kembali zaman tadika korang . just nak kongsi rancangan yang aku baru tgk tadi iaitu
 "2011 NATIONAL SPELLING BEE" .

orait aku review sikit pasal pertandingan ni . beberapa kanak2 di amerika yang average umur 11-15 tahun yang berkaca mata cembung mahupun cengkung terpilih untuk masuk pertandingan ni . lepas tu diorang akan di uji dengan perkataan atau dalam bahasa omputih nye 'word' . kalau sapa yg x dapat jawab diorang akan disingkirkan .



tapi apa yang menarik dalam rancangan ni (selain tgk muka budak2 skema) ialah perkataan yang diberi . aku bukan nya cakap aku ni tak pandai tapi kenapa bila juri tu bagi perkataan je aku akan eja salah, tapi budak yg umur 14 tahun tu bukan main relax je eja siap betulkan spek lagi . grrr . dah la bagi word yang berstandard internasionale . aku rasa kalau korang dengar pastu nak try eja mesti sorang eja bunyi jawa, sorang eja bunyi bugis paling teruk bunyi sengau .ehehe

yang hebat nya pasal budak2 ni, bila dah tinggal lima orang masing2 tak nak kalah . semua eja betul . tak tahu lah sama ada perkataan makin senang atau diorang ni terlampau bijak . aku pulak asyik teka salah eja .

diantara bahasa/dialek yang digunakan ialah  

LATIN                             PERSIAN
ITALIAN                         TURKISH
GERMAN                        PAPUAN
MAYAN                          HEBREW
NAHUATL                      GAELIC
SCOTTISH                      SANSKRIT

*kalau dia guna bahasa jawa mesti cik naddia dah jadi juara...ahaha
*kalau dia tak suruh eja tapi suruh lukis dah tentu ain zulaikha menang....:D

sekarang tengok pulak contoh2 word yang senang diorang bagi kat budak2 tu...

INGBERLACH                                         CAPERCAILLIE
PANGUINGIE (TAGALOG)                      OPODELDOC
CACIOCAVALLO                                    RAPAKIVI
ZORTZICO                                              HUIPIL
ZWISCHENPIEL                                     GAZOZ (ARABIC)
ROUGEOT                                              FORCERCOUS
GRAVICEMBALO                                   POLATOUCHE
EPHELIDES

yang aku paling tak tahan bila keluar perkatan "VOLKERWANDERUNG"

dan aku try eja bunyi nye macam ni "W.A.L.K.E.R.W.O.N.D.R.U.N.K." .bila tgk2 balik ejaan tu macam (pejalan kaki+menang+mabuk) . okay fine . salahkan juri tu yang sebut salah . teeettt .

elerh cuba bagi diorang eja ayat melayu macam 'KESINAMBUNGAN' atau 'ANJAKAN PARADIGMA' ke . mesti semua jadi gila sekejap . lepas tu sibuk la nak cari belacan dengan cencaluk bagi macam lidah melayu sikit . ehehe .



p/s : satu satu nya perkataan yang aku dapat eja masa rancangan tu ialah CHEONGSAM . bangga sorang2 kat depan tv ...:D

12 comments:

Schafiq Hasyriq said...

tganu klate wi ko kawe je la...snang nanang =p

pandangkedepan said...

capik : cube mung eja "nanang"....:P

Schafiq Hasyriq said...

rrr....rrr...cne nk eja 'nanang' ek...mmm berat nanang la lagu ni... =p

PoReNjEs piNG said...

:)

pandangkedepan said...

:D

Fyqa said...

muahaha

ok spek pkai gitu nmpak cam nerd but comel ;)

Raden said...

hehe..ngomong2 yo kepenak wae..

Ain Zulaikha said...

hahahhahaa gila susah nak eja perkataan tu.. kira hebat lah budak2 skema tu.. tapi dia orang berasal or dah belajar kot?

Raden said...

weh..asenye wa da komen entry nieh...nape xlepas nie??

Raden said...

owh...wa lom komen agaknye..neway..jawa itu hnye org yg tertentu je leh..maka terlalu susah dan takde la ape2 pertandingan

pandangkedepan said...

fyqa :
comel tu subjektif...ehehe..

ain :
budak2 tu telan kamus agaknya...:P

naddia :
wes ngomong jowo???...:D

Sarah Mohd Saleh said...

itu belum lg org nogori kuarkan bhso dio