Tuesday, 21 June 2011

.:MAKCIK 2020:.


makcik2 dahulu kala amat susah untuk berkomunikasi dengan orang jauh . kalau nak kirim surat belum tentu dalam seminggu surat diterima . kalau nak ziarah ke rumah pula nanti mengambil masa yang lama untuk sampai . rasa rugi pulak berjalan jauh semata-mata nak tanya 'sihat ke tidak' .

tetapi kini teknologi telah memudahkan makcik2 untuk berhubung . semua nya di hujung jari . kawan2 lama semua boleh ditemui di facebook . pernah kah kita terpikirr macam mana kehidupan makcik dan teknologi di masa akan datang . situasi ini mungkin boleh diambil ikhtibar atau renungan semata-mata .

*************

--SEORANG MAKCIK YANG SIBUK BERFACEBOOK MEMANGGIL ANAK NYA 'USOP'--

usop tolong mama ambil barang kat kedai runcit "CIK KIAH ENTERPRISE SDN BHD"

mana list barang yang nak kena ambik tu mama??

usop pergi amik je dekat kedai tu sebab tadi mama dah "FAX" kan "QUOTATION" barang-barang yang mama nak.

tapi usop tak tahu jalan lah mama .

itu pun mama nak kena ajar ke . pergi lah "GOOGLE MAP" pastu klik "direction". takpun usop pinjam kereta buruk "FERRARI" ayah kamu kat "TINGKAT 3" tu . dalam tu ada "GPS" .

iyelah mama .

satu lagi . nanti usop "VIDEO CALL" dengan abang long . tengok dia kat mana and suruh dia balik . tadi dia cakap nak pergi masjid, tapi mama tgk baru tadi dia "TWEET" kat Bukit Bintang . ada yang tak bau syurga nanti baru tahu .

ada apa2 lagi tak mama??

owh lupa pulak mama . nanti suruh setiausaha mama call Mark Zuckerberg untuk "LIKE" page official mama .   hari tu mama dah "POST" kat "WALL" Mark tu tapi dia "REMOVE" pulak .

*******Usop pun tiba di kedai Cik Kiah********

"nah ni barang yang mama kamu pesan" kata Cik Kiah.

"daun kari dengan serai je???" . Usop menterbeliakkan mata nya .

"memang lah . sekarang ni susah nak dapat barang ni . kena tunggu musim sejuk "

Usop terimpak maksima mendengar penjelasan Cik Kiah itu .

"nanti cakap kat mama kamu, Cik Kiah Bank-in duit baki barang2 ni esok tau" . terkumat kamit mulut Cik Kiah bercakap sambil menekan i-pad 16 (sekarang dikenali sebagai i-pad 2).



**********Usop pun tiba di rumah************
tiba2

"aaarggggghhhhh"

nape mama??? nape mama??

"BLOG" mama kena hack dengan cik anon...

cik anon jual ikan laga tu ke..??

ANONYMOUS la...

lalu makcik itu pun post kat FB nya "OMG blog i kena hack . bencinya . siap lah kalau i tahu siapa punya kerja . grrrrrrrrr ."

22 comments:

Ady said...

hahahaha makcik2 kini lebih modern.ritu aku pegi pc fair,seorg makcik tu tanya htc ni android version bla bla.dia bla bla.perghhhh.makcik,makcik.

pandangkedepan said...

erh makcik buat apa kat sini...:D

Farhan said...

kim slm kt makcik yg overthetop tu ye.. :D

Raden said...

pasni nk like fan page mama kamu la

mrs.asrafovic said...

usop smpai umah part blog kne hack.
penuh STYLE..
hahaha...suke2..nk follow laaa...
haaa?? yea,..yea...mmg kmu kne follow blk,...haa?? yeaa jugak..ni 1 pksaan..hhahaa

: husna : said...

hahaha...gila stylo post nie... bace sampai habis...
xtahan blog kena hack di cik anon tu..

psst:kot2 mak si usop tu ade buat sesi upload download kot....

Liyana Zahim said...

Gigih sy mbaceny word by word.. Hahaha.. Kete burok ferari tgkt 3 tidak buleh blah.. Hahaha.. Mujor mama msh igt syurga bawah tapak kaki die.. Cis sungguh adnvnced!!

pandangkedepan said...

to Farhan
~ makcik tgh bz kat pasar tani london

to Raden
~ mama saya tak terlibat lah dlam cite ni...:P

to mrs. asrafovic
~ tq2...makcik tu kan pemes sbb tu kena hack..

to husna
~ wah tahniah bace sampai habis...bace terus sampai post pertama ye...:D makcik downnload buku resepi je...

to Liyana
~ syurga di telapak kaki ibu...so jgn lah kita derhaka ye...:D...

vampire's lovex said...

hahaha hebat gilak makcik2...ko reka ke ni?? mantap wehhhhh....

aRaN said...

cool..

bro ko tak letak link ke blog ko kat profile ko. aku tak jumpa link blog ko kat tempat follower aku.

naasib baik ko komen kat entry baru jumpa hehehhe thanks bro

pandangkedepan said...

to vampires
~hanya rekaan semata2...:D

to aran
~erh x de ke..ok2 nnt aku check..thanks gak sbb follow gua...:D

nawal addina said...

haha , gempak pnya macik ! XD

blog-tips-kurus said...

aku pon tak reti dengan perkembangan IT ni. tapi aku LIKE essei kamu ini. :-)

**::CIKNUURUL::** said...

tersenyum CN mmbacenyer,.hik3,..trlebih suda makcik ni,.haha

pandangkedepan said...

to nawal
~ makcik tu pemalu sebenarnya...jgn lah puji...:P

to BTK
~ ahaha...thun 2020 nnt mcm2 bleh jd...:D

to CN
~ senyum itu sedekah...:P

Qaseh dalia adelia said...

haha kemodenan melampaui segala2nya ..pehh

Hans said...

hahahahahha
nih xcukup moden lagi nih
ada makcik lagi moden dari nih annti
ekekekkeke

Lirik Lagu Beribu Sesalan - Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Hamzah

pandangkedepan said...

to Qaseh
~betul tu...kdg2 kita pun kne update gak...

to Hans
~tu modenas laaa...:P

::FAIZ FARISH:: said...

haha, makcik Bella

pandangkedepan said...

@::FAIZ FARISH::
ereh kau ingat lagi ke cite tu...ahaha...:P

ZaimiZakaria said...

Korang kena faham taun 2020 tu makcik tu korang ler..ha gelak mende...Congrat tu this blogger..anda dah membuka minda saya..huhu

leyaliyana said...

LIKE =D dats it, i'm officially a fan of your blog